Uttalade kollateralvener pga tumörtrombos i vena porta. Patienten har godkänt bilden. |
fredag 26 juli 2013
Ward 6
onsdag 24 juli 2013
Determined
Nästan alla patienterna fick sin HIV-diagnos i relativt sent stadium, det finns ett motstånd mot att gå och testa sig, trots att president Kikwete och hans hustru var de första att testa sig på en nyöppnad HIV-klinik för några år sedan. Det finns en strukturerad behandlingsregim, i alla fall på papperet, men följsamheten hos patienterna är inte alltid den bästa. Ibland delar man på medicinerna för att spara pengar, ibland bor man otillgängligt till så att det är svårt att få tag på medicin och ibland vill man bara inte finna sig i ett livslångt behov av daglig medicinering.
Alla patienter vet inte heller att de är HIV-positiva, på grund av att deras anhöriga inte vill att de ska behöva veta det. Dr Tracy, som jag går med idag, tycker att detta är fel gentemot patienten. "The patient has the right to know what he is fighting against", säger hon.
torsdag 18 juli 2013
Stoney Tangawizi
Häromdagen fick jag tillfälle att dricka en Stoney Tangawiza med en av AT-läkarna i slutfasen av sitt internship. Han är en glad och sköterskeflörtande ung man, men han blev tämligen allvarlig och frustrerad när vi diskuterade samhället och läkarlivet i Tanzania. En AT-läkare tjänar 800 000 tanzaniska shilling per månad (ca 3500 kr) och en läkare på min nivå tjänar ca 1 500 000 shilling (ca 6800 kr). Detta efter de löneökningar som kom till stånd efter att läkarna på Muhimbili strejkade förra året. Jonah, som AT-läkaren heter, har läst sin utbildning i Ukraina, något som tydligen ett stort antal av de tanzaniska läkarna gjort, och han säger att han för egen del inte skulle tveka en sekund att flytta dit om han fick ett jobb. Inte för att han inte trivs i Tanzania, utan för att få bättre möjligheter för sig och sin kommande familj. Han upprepar flera gånger hur orättvist det är att Tanzanierna är så fattiga när Tanzania har så mycket naturresurser.
Det är svårt att inte sätta lite av Tangawizin i halsen när man sitter där och är så uppenbart gynnad bara på grund av var man är född.
Olika för alla
Under en dag på diabetesmottagningen på Muhimbili med dr Chiwanga har jag fått uppleva att vården här, ännu mer än hemma, är olika för alla. Vissa patienter är analfabeter och har svårt både att havråd med sitt insulin, att hålla det kallt samt att förstå hur det ska användas. Vissa patienter har en försäkring via sin makes kontorsarbete i ett privat företag, och kan få c-peptid analyserat på ett privat lab, samt en mammografi för att hon är orolig över en knappt palpabel knöl i bröstet. Vissa patienter sitter i parlamentet och kan, via ombud, begära att få ett intyg från en statligt anställd specialistläkare på att han behöver transporteras till och vårdas i London finansierad av statliga medel. Samtidigt ligger en ettårig flicka med hjärtfel på sjukhuset och kommer att nekas statliga för transport till Indien för operation. Hon kommer att dö av sitt hjärtfel.
tisdag 9 juli 2013
Sjukvårdssystemet
Healthcenters har ett upptagningsområde på ca 50 000 personer och bemannas av sjuksköterskor och "health officers" som har 3 års utbildning utöver gymnasiet. Health centers fokuserar framförallt på preventivt arbete, men har också vårdplatser och utför mindre kirurgi.
Sjukvårdssystemets organisation. Vad som saknas är den allra första nivån, 60 % av patienterna som kommer till sjukhus har i första hand sökt sig till traditionella medicinmän. |
Såhär såg glappet mellan tillgängliga och befintliga resurser på alla nivåer av sjukvårdspersonal ut 2006. |
måndag 8 juli 2013
Endokrinologen
På pediatriken har det varit inskrivningar idag. Detta sköts av läkarstudenter, utan någon större back-up från seniora kollegor. På hela sjukhuset saknas för närvarande "residents" (ungefärligen ST-läkare), för de har studieperiod inför ett stort slutprov.
Min morgon började med jourrapport från helgen. Varje dag är det två "interns" (ungefärligen AT-läkare) som har jour och ansvarar för att skriva in patienter som kommer till sjukhuset antingen via akuten eller remitterade från annat mindre sjukhus ute i landet. De blir också uppringda ifall någon patient blir dålig på avdelningarna.
De interns som varit jourer under helgen fick presentera sina fall för två seniora läkare, troligen specialister. hur man levererar kritik är något som skiljer sig kraftigt emot vad jag är van vid. En av AT-läkarna som lagt in ett fall av oklar förvirring fick en lång och grundlig utskällning, vilket måste ha varit obehagligt för honom, men han fick ju samtidigt en feedback som vi sällan får i Sverige där det mesta man gör är "bra".
Därefter var det dags för rond, och idag rondade jag tillsammans med en intern, som på grund av sin frisyr gick under smeknamnet "Afro-man". Normalt sett rondar interns tillsammans med residents, men nu är ju som sagt residents borta, så nu är interns alldeles på egen hand. Tyvärr så är det bortom allt tvivel att det är ett för stort ansvar för i alla fall de flesta av dem. Jag minns såväl hur det var på det första jobbet efter grundutbildningen, och då har ju vi ändå en väldigt kliniskt inriktad läkarutbildning i Sverige, så jag förstår verkligen att det är enormt svårt, men inte desto mindre leder det till att patienterna får en bristfällig behandling. Det var svårt att bara gå med och observera idag, vilket jag hört många andra som varit här vittna om också. Vi har ju ingen licens för att praktisera medicin i Tanzania, utan kan bara gå som auskultanter, men jag har ju svårt och neka till att ett eller annat tips kunnat slinka över mina läppar.
Jag träffar många diabetespatienter här på endokrin, och dessa känner jag ju mycket väl till hemifrån. Generellt har patienterna mer komplikationer tidigare här, sannolikt dels på grund av compliance, man äter mediciner när man har råd, och dels på grund av senare upptäckt av typ 2 diabetes.
Imorgon blir det major ward round, vilket innebär att specialistläkaren dr Mohamed kommer att vara med. Jag är rädd att han inte kommer att vara nöjd med den behandling några av patienterna fått.
söndag 7 juli 2013
Första ronden
torsdag 4 juli 2013
Första dagen med patienter
onsdag 3 juli 2013
Möte med Dominiana
Hedvig och Anna utanför vår ytterdörr i Camp Kalenga |
Vi har nu ankommit till Dar. I går blev vi upphämtade av en man från sjukhuset (Roger?) och fick nycklarna till lägenheten, men var lediga under dagen för att hämta oss lite efter den långa resan.
Efter en natts stärkande sömn begav vi oss i morse till Muhimbili Hospital, närmare bestämt till den administrativ byggnaden ovanför emergency department för att träffa Dominiana som är vår kontakt på sjukhuset. Efter lite letande och frågande hittade vi henne på ett varmt litet kontor tillsammans med tre andra kvinnor. Hon hälsade oss välkomna, och undrade var vi ville börja våra placeringar någonstans. De foton vi bifogat våra ansökningar visade sig också ha hittat hela vägen fram till hennes skrivbordslåda, och visade sig vara tänkta för identitetskort på sjukhuset.
Dominiana meddelade att hon skulle meddela dr Swai om att vi var på plats, och att dr Swai skulle tala med "Head of department" på de olika avdelningarna. Vi skulle därför vara välkomna åter imorgon imorgon bitti för att träffa dr Swai.
Detta innebar att vi fick ytterligare en ledig dag. Denna spenderade vi inne i centrala Dar es Salaam, där vi bland annat besökte National museum. Där fanns utställningar som täckte Tanzanias historia från stenålder och framåt, bildkonst och en biologisk utställning, där ett hörn var dedikerad HIV-historia.