söndag 8 september 2013

Monsunen håller sig kvar...

Alla är framme nu!

Sara, Lisa och Henrietta med sin familj.

Tiden rinner iväg och det har redan gått en vecka sedan vi anlänt till Kerala.

Alla har ordnat boende i Kovalam (15 kilometer från Trivandrum ) och försöker att anpassa oss till nya landet medan monsunen håller sig kvar...

Kerala är en delstat i södra Indien med folkmängd 33 mill och huvudstad thrivandrum. Språket som talas här är malayalam (palindrom ord) som är ett av 22 officiella språk i Indien. Trots att det är fattigt är Kerala den delstat som erbjuder sina invånare den bästa sociala tryggheten och grundläggande skolgång och hälsovård erbjuds kostnadsfritt till alla. Läskunnigheten i Kerala är hög, mer är 93%!

Första dagen på Medical College fick vi träffa professor Dalus. Han har förklarat för oss hur det är att jobba som läkare i Indien och vad som ingår i läkarutbildningen.Läkarprogrammet är 5,5 år långt och då ingår ett år AT-tjänst. Detta leder till en läkarexamen och ger läkarlegitimation. ST tar ungefär tre år och gör att du erhåller ett specialbevis som specialist i tex internmedicin. Väljer du nån subspecialitet forsätter man med sin ST-tjänst några år till.

Vi blev placerade på medicinsk avdelning och vi har redan varit på medicinakuten, medicinsk intensivvårdsavdelningen och medicinmottagningen. Folk som söker på sjukhuset är fattiga eller från medelklass. Denguefebern dominerar. Leptospiros , hjärtinfarkt , stroke, tbc förekommer ofta.

Yeap!! De indiska läkaren är såååå duktiga! Ingen överraskning från min del då hade jag förväntat det! Man lär sig att lita på sin kliniska blick, hörsel och lukt och sina händer och koncentration på anamnesen. Då kan man ställa korrekt och snabbt diagnos och behandling. Det är vad en bra läkare måste kunna enligt Hippokrates. Det är läkarkonst!
                                                   

Sist för idag är nåt som gör mig ledsen. Är man i behov av njurtransplantation då räcker det med att lägga en annons i tidningen om en donator. Vet inte hur mycket njuren kostar men fattiga människor säljer sin njur för att överleva!Jag har bett mina kollegor att skriva deras intryck om vår vistelse i Medical College...


Saras intryck efter en vecka i sjukhuset:
"generellt är standard och infrastruktur dvs sjukhusets lokaler mycket sämre än hemma ( vilket ju var väntat). Däremot förvånas man över hur bra resurser vad gäller läkartätthet, möjlighet att få labprovet och undersökningar relativt snabbt på exempelvis akuten. Något speciellt jag lagt märke till : Sekretess finns inte! Samtal förs över patientens huvuden och flera pat och andra anhöriga kan höra."
Lisas intryck:
"Oj! Vilken extremt ojämn sjukvård: Indien jämfört Sverige, det tar ett tag att vänja sig vid. Samtidigt otroligt imponerade vilket kliniskt skärpt öga doktorerna har. Diagnos ställs snabbt utan så mycket 'omvägar'."
Henriettas intryck:
" Med tidigare erfarenhet av sjukvård i Afrika blev Indien en positiv överraskning ; vad långt de har kommit och vad mycket vi har att lära av dem! Undervisning verkar prioriterat och integreras i det vardagliga arbetet! Vi har redan sett många exotiska fall: obehandlad tbc, denguefeber, självmördsförsök med bekämpningsmedel, leptospiros- jobbigt att se , men också lärorikt."


                                                  
                                         Anhöriga på medisinskavdelning (De är tillfrågade om att publicera bilden) på bloggen)


                                                       KovalamTrivandrum


                                          Lokalbuss i Trivandrum


Vår taxichaufför

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar