måndag 5 augusti 2013

Hudmottagningen

Idag har jag varit på den lilla hudmottagningen på Muhimbili hospital. Där finns endast 3 specialister och mottagningen sorterar under Mwaizela, den intermedicinska organisationen. Dr Elly är head of department, en ung och relativt utbildningsminded doktor.
Det har varit en givande dag, otroligt spännande att se för mig ovanliga diagnoser, men också givande att se att det som är vanligt hemma är vanligt här också; atopiskt eksem och psoriasis till exempel.
Mottagningen för de två huddoktorer som var i tjänst idag skedde i ett och samma rum, som är ungefär lika stort som ett vardagsrum i en miljonprogramslägenhet. Där inne fanns två skrivbord, ett antal stolar samt en brits med en portabel skärm framför. Det finns inget dermatoskop och förstoringsglaset saknade idag belysning. Patienter, läkare och övrig personal klev ut och in i rummet på ett sätt som inte verkade riktigt logiskt för mig, men jag misstänker att det ändå fanns ett system. De patienter som betalar kontant kommer först i kön, därefter kommer patienter med försäkring och längst får de "vanliga patienterna" vänta. Patienternas status markeras med olika färger på journalmapparna.
Som mest var vi idag 13 personer i rummet samtidigt i varierande grader av avkläddhet, det är vid sådana tillfällen man verkligen uppskattar att det just i denna byggnad faktiskt finns luftkonditionering. Patientsekretessen är inte riktigt lika omfattande här som hemma kan man säga, och konsultationen avbryts ständigt för privata telefonsamtal, samtal från de privata patienter läkarna träffar om eftermiddagarna för att tjäna bättre än den magra statliga lönen, samtal mellan läkarna i rummet om närvarande eller icke-närvarande patienter samt emellanåt om allmänna diskussioner mellan alla parter om exempelvis landets korruption. Patienterna visar inga som helst tecken på irritation eller brådska, utan väntar tålmodigt tills konsultationen är klar och recepten skrivna.

13-årig flicka med Darier´s syndrom, en autosomalt ärftlig sjukdom som ger hyperkeratotiska utslag med vårtliknande utseende. Detta är en bild av ryggen, men flickan var täckt av utslag över hela bålen samt ansiktet. 

Kaposis sarkom, infiltrativ form. Lymfstasen har lett till en uttalad fibrotisering av mjukdelarna. 

Samma patient som ovan, ulcerering pga Kaposis sarkom på hälen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar