torsdag 15 augusti 2013

Hudmottagningen igen

Sista dagen på internmedicin tillbringade jag återigen på hudmottagningen med dr Ely. Jag har uppskattat mina dagar här, det har varit lättare att lära sig här än på avdelningarna. Dels därför att doktorerna på hudmottagningen är specialister, och dels därför att jag har ett bättre grepp om diagnoserna här och kan relatera till mina tidigare kunskaper. 

Patientjournaler. De gröna är för patienter med försäkring, eller privatbetalande. Dessa går före de bruna jornalerna med vanliga patienter. 

I rummet sitter två doktorer vid varsitt skrivbord. De delar på undersökningsbritsen. 


25-årig man med albinism. I nacken ses uttalad elastos och på ryggen multipla aktiniska keratoser. 

Detta gäller dock inte alla diagnoser, inte albinism till exempel. I Tanzania är albinism 10 ggr vanligare än i Europa. Här uppskattas att en på 2000 föds med denna genetiska recessivt ärvda sjukdom. Albinism innebär avsaknad av pigment i hud, hår och ögon. Följderna av detta blir en extrem solkänslighet och synnedsättning, för att inte nämna det sociala stigmat. Det finns många fördomar och föreställningar om albinos, men den allra värsta är ju naturligtvis den som sprids av vissa häxdoktorer i vissa delar av landet. Dessa betalar bra för kroppsdelar från albinos och tillverkar mediciner som ska bringa rikedom av kroppsdelarna. Detta leder till att albinos jagas och mördas som djur. Det finns flera skyddscenter i landet, som ffa drivs av frivilligorganisationer. 

Ett annat problem som albinos har är solen. De behöver använda solskyddsfaktor 50, alltid och överallt, för att undvika/ fördröja hudcancer. Jag, som är mycket ljus, köpte två rejäla tuber solskyddsfaktor 50 inför min resa och det kostade mig ca 350 kr. Innan jag åker hem kommer dessa att vara slut. Det är därför ganska givet att patienter med albinism här inte har råd med i närheten av så mycket solskydd som de skulle behöva. I staden Arusha finns ett statligt projekt där man tillhandahåller gratis solskyddsmedel, och förhoppningsvis kommer detta även till Dar nästa år. 

Ps: som vanligt har alla medverkande godkänt bilderna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar